wildewespen.nl De Nederlandse wespen
en hun relaties


overzicht van in Nederland
voorkomende solitaire en sociale wespen (Vespoidea)
Wildewespen.nl
Wat zijn wespen?
Last van wespen?
Insectenplanten.nl
Wildebijen.nl
 

Last van wespen?

Dat is vervelend. Maar kijk eerst eens goed of het wel wespen zijn. Soms zijn zweefvliegen of bijen. Er zijn heel veel insecten, die zich graag vermommen als wesp. Ook zij zien er geel/zwart uit (mimicry).

Een paar soorten kunnen aan het einde van de zomer lastig zijn, wanneer je lekker op het terras of op je balkon wil zitten. Maar het merendeel van de vele wespen, als ze al rondom je huis voorkomen, heeft totaal geen interesse in jou of in de zoetigheid. Maar die paar soorten die wel lastig zijn, verpesten het hele beeld van de wesp.

Limonadewespen
Het zijn vaak de werksters van de Gewone wesp (Vespula vulgaris) of van de Duitse wesp (Vespula germanica) die aan het eind van de zomer op zoek gaan naar zoetigheid: energie om te kunnen vliegen. In de maanden ervoor kregen de werksters de noodzakelijke energie van de larven uit het wespennest, larven scheiden een zoetstof af. Wanneer de wespkoningin stopt met het leggen van eitjes, zijn er aan het eind van de zomer geen larven meer. De werksters moeten dan op zoek naar een andere energiebron: uw frisdrank bijvoorbeeld. Of planten waarvan de nectar gemakkelijk bereikbaar is (o.a. duizendknoopfamile). Zij doen het beslist niet om u te pesten, maar ze hebben nu eenmaal 'brandstof' nodig. Door de wespen een andere zoetigheid, bijvoorbeeld een stukje meloen, op enige afstand voor te zetten, zult u minder last hebben.

Wespennest
Heeft u een wespennest in de buurt? Wees dan iets voorzichtiger. Sociaal levende wespen, waaronder onze 'limonadewespen' maar ook de hoornaar, willen hun nest verdedigen en zijn in de buurt van het nest minder verdraagzaam. Respecteer hun nest en blijf op enige afstand. Bedenk dat ze volgend jaar hoogstwaarschijnlijk een andere nestlocatie kiezen. Dit volk gaat in de winter dood, de jonge, nieuwe koninginnen zoeken volgend jaar een nieuwe plek en gaan ergens anders een nieuw nest bouwen.

Wespensteek
Wespensteken van de familie Vespoidea zijn allemaal pijnlijk, maar zoals gezegd de meesten steken zeer zelden. Een wesp steekt als ze in het nauw zit of als ze zich bedreigd voelt. Wespen hebben een gladde angel, zonder weerhaakje. Deze blijft niet, zoals de angel van de honingbij, in de huid achter. Het maken van heftige bewegingen kan de wesp als een bedreiging zien, dus dat moet vermeden worden. Naast een kortstondige, heftige pijn kan er ook een zwelling ontstaan. De ene persoon is daarvoor gevoeliger dan de ander. Een steek in de keelholte kan op die plek tot grotere problemen leiden. Pijnbestrijding is moeilijk. Zwellingen kunnen verholpen worden met antihistamine.

Zoek je een alternatieve oplossing voor jouw 'wespenprobleem'?
Lees dan de column van Nathalie Baartman bij Vara's Vroege Vogels en bedenk: limonadewespen vangen heel veel vliegen en muggen. Insecten waar we ook last van kunnen hebben. De functie van wespen in het hele ecosysteem is niet onbelangrijk.

Wildewespen, 2015-2018